Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2017 20:37 - Държавата се втурна да си купува "Дунарит".Министър Караниколов се отметна от хвалебствията си за оставките от членовете на Управителния съвет
Автор: 1997 Категория: Бизнес   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 29. Август 2017 , брой: 168 
Министерството на икономиката е започнало процедури по изкупуването на активите на русенското оръжейно предприятие "Дунарит", обяви на извънреден брифинг икономическият министър Емил Караниколов. От думите му излиза, че чрез "Държавната консолидационна компания" вече са платени дългове на дружеството за над 40 млн. лв. към фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Самият депутат преди седмица обяви с писмо, че нямал нищо общо с оръжейния бизнес. Държавата преговаря и за покриване на изискуеми кредити на "Дунарит" за 67 млн. лв., а крайната цел била да придобие дружеството. Запознати обаче заподозряха, че целта е дружеството да бъде обезценено и да мине в частни ръце, най-вероятно точно на Пеевски. От думите на Караниколов стана ясно, че одържавяването на завода ще мине през ДКК, чиито предприятия разполагали с достатъчно свободен финансов ресурс, за да платят за заемите на "Дунарит". Засега не се налага участието на държавната Българска банка за развитие, допълни той.
"Към момента на управителния орган на "Дунарит" е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство. Това би довело до тежко състояние на дружеството и на целия военен сектор", заяви министърът. Той се оплака, че ръководството на военния завод не можело да бъде освободено заради обжалване, затова и новите акционери не могат да влязат в правомощията си. При това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензите на предприятието, призна министърът. Както ДУМА вече писа, лицензът на предприятието бе отнет заради прокурорски обвинения срещу ръководството. Трима шефове подадоха оставки, но тяхното оттегляне и смяната им не може да бъде одобрена от общо събрание на акционерите заради решение на съда, блокиращо вписването на собствеността на ЕМКО на Емилиян Гебрев. Когато стана ясно, че членовете на съвета на директорите са подали молби за напускане, Караниколов заяви, че това облекчавало работата срещу отнемане лиценза на предприятието.
ЕМКО влезе в дружеството чрез увеличението на капитала му и замени свързаната с Цветан Василев "Кемира" и фирмата "Виафолт", свързвана с Делян Пеевски. "Виафолт" заведе всевъзможни процедури в опит да блокира преразпределението на активите и в момента върху акциите на "Дунарит" е наложен запор.
1300 служители са заплашени да останат без работа, ако "Дунарит" спре. ЕМКО също остана без лиценз този месец след установени "нарушения при съхраняването на военна продукция". Подобни действия на тази фирма можели да застрашат сигурността, затова било взето и решението за замразяване на лиценза.


"Сигурно аз нещо не разбирам от закони, но как точно държавата ще придобие "Дунарит" (както твърди днес министърът на икономиката Емил Караниколов), след като от началото на 2015 г. върху акциите на дружеството има наложени запори от НАП и КОНПИ? И след като точно заради прехвърляне на запорираните акции така наречените собственици и изпълнителни директори са с обвинение от прокуратурата?", написа вчера във Фейсбук Боряна Йотова, ръководител "Връзки с обществеността" в Комисията за незаконно придобито имущество.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3060889
Постинги: 3519
Коментари: 2407
Гласове: 1312
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930